добре дошли в моя уеб сайт
aeronews.alle.bg

Трима загинали и два унищожени „P2002 Sierra“ само за час в Русия

04/12/11 12:45© aeronews.alle.bg

Вчера(3 декември 2011 година) беше тежък за леката авиация в Русия. Около 15:30 часа местно време близо до станция Ольгинска, на около 7 километра от град Ростов на Дон е паднал лек самолет „P2002 Sierra“ на италианската компания Tecnam. Екипажът е загинал. Самолетът с регистрация RA-1333G е бил взет на лизинг от аероклуб"Доступное небо". Той има център за обучение на станция Ольгинска, Инструктор и обучаем са извършвали тренировъчен полет. На около 50 метра от земята двигателят спира, по сведение на очевидци.

Малко по-късно в полето между град Красное Село и село Виллози, Ленинградска област е паднал „P2002 Sierra“ с регистрация RA-1209G. Пилотът е загинал на място, а пътника е с тежки наранявания и е закаран в болница. Самолетът е собственост на "Chel-Avia", но е даден на Център за обучение на пилоти. Един от собствениците е помолил да го „повозят“. Машината излита около 16.16 от летището „Авиоремонтния завод на Политрука Пасечника“ известно също и като летище на РОСТО-Российская оборонная спортивно-техническая организация Гарелово и 16:40 връзката с него е прекъсната. Раненият собственик е разказал, че на 30 метра височина е спрял двигателя. Интересно два еднакви самолета падат за около час и причината е една и съща.

Парамоторист загина в САЩ

АОП`11

06/11/2011 10:22@aeronews

В петък 4 ноември 2011 година около 9:30 часа, след като излетял от Kitty Hawk поле Flying Ultralight Flightpark в Garden Ridge, Texas 53 годишният David Denning от Navasota в същият щат катастрофира. При падането в следствие на удара в земята в задната част на трайка, пилотът получава тежки наранявания. Откаран е с хеликоптер в близката университетска болница в Сан Антонио. Въпреки усилията на лекарите е починал.

Според очевидци, крилото се е сринало и витлото първо е посрещнало удара. Собственикът на летището твърди, че пилота е допуснал фатална грешка. Започнало е разследване от FAA.

Отново тежко тримесечие за производителите на самолети

„Свободното падане“ в авиоиндустрията продължава. Мислех си, че тази година трендът ще се обърне, но няма никакви признаци за това. Още по-тревожно е, че вече намаляват и общата сума на поръчките, като темпът е по-голям, дори от спада на бройките. Нещо, което се наблюдава за първи път след рекордните продажби през 2008 година и 2 години криза. Това, може да означава само едно, липса на платежоспособно търсене във всички сигменти на пазара и спадане на цените на вторичния пазар.

Все пак отделни модели успяха да обърнат тенденцията, но едно тримесечие не стига, за да се направят твърди изводи. Лошото е, че на този фон положението на другите компании става още по-безнадежно и някой ще "затворят врати" завинаги.

Производство за първите девет месеца на самолети от авиацията с общо предназначение

..................................... 2010...........2011 .... Изменение

С бутални двигатели.......633..........577..............-8.8%

С турбо-витлови..............237..........223 .............-5.9%

С турбореактивни ...........491.........427............-13.0%

Общо броя................... 1 361.......1 227..............-9.8%

Сума в милиарди $.........13.5.........12.1........... -10.2%

Новия лек вертолет „NEO“ направи първия си полет

АОП`11

13/11/2011 00:18@aeronews

На 31 октомври 2011 година вертолетът „NEO“ направи първия си полет летището в Майнц, Германия. Характерно за машината е, че няма опашен винт, които да компенсира, реактивният момента създаван от основният винт. За компенсация се използва въздух, който се засмуква от турбина(вижте на схемата в ляво), кото излиза под определен ъгъл от опашката, системата е известна, като NOTAR(NO TAil Rotor ) или без опашен винт. Компанията, която го е произвела се казва Youngcopter Neo и допълнителна информация,  може да намерите на тяхната страница


В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.