добре дошли в моя уеб сайт
aeronews.alle.bg

Китайский беспилотник на солнечных батареях совершил успешный тестовый полет в ближнем космосе

         Пекин, 13 июня  2017/Синьхуа/ -- Китайский беспилотный летательный аппарат на солнечных батареях "Цайхун" на днях совершил успешный тестовый полет на высоте свыше 20 км. Это значит, что вслед за США и Великобританией Китай стал третьей страной, овладевшей технологией производства беспилотников на солнечных батареях для полетов в ближнем космосе.

Цветан Цолов - Световен шампион!

Первый китайский самолет на солнечной энергии совершил беспилотный полет

14 декабря, 2016 «Жэньминь жибао» онлайн -- 9 декабря, в пригороде Фучжоу первый китайский самолет на солнечной энергии "Мо-Цзы" совершил свой первый полет. Это прорыв Китая в сфере летательных апператов, работающих на солнечной энергии.
Размах крыла – 14 метров, на нем установлены панели солнечных батарей площадью 12 кв.м. В самолете установлены 4 винтовых двигателя, а масса самолета - всего 45 кг. Время нахождения в воздухе - от 6 до 8 часов. Высота полета - 8000 метров, а скорость – 75км/час.
В ближайшие 1-2 года планируется реализация коммерческого использования "Мо-Цзы". В настоящее время нагрузка самолета - 7 кг, помимо кабины, можно нагрузить и крылья. Проектная группа планирует проводить испытания по времени нахождения в воздухе, передаче данных, отбору образцов и анализу воздуха на разной высоте.

Первый полет самолета Як-152

September 30th, 2016
Как сообщило ПАО "Объединенная авиастроительная корпорация", 29 сентября 2016 года на аэродроме Иркутского авиационного завода – филиала ПАО «Корпорация «Иркут» (входит в ПАО «ОАК») состоялся первый полет учебно-тренировочного самолета первоначальной летной подготовки Як-152.
В ходе состоявшегося 29 сентября 2016 года первого полета учебно-тренировочного самолета Як-152 машину пилотировал летчик-испытатель ОАО «ОКБ им. А.С.Яковлева» Василий Севастьянов.

Слагат регистрационни номера и на дроновете

Регистрират дроновете е техните оператори
публикувано на 02.08.16 в 14:23 / 44 преглеждания

Регистрационни номера  на  дроновете  и  регистър на операторите, които ги ползват  предвижда нормативната  база за безпилотните летателни апарати, която  ще  бъде готова до края на годината. За дроновете, които летят в малък район и на малка височина  няма да се  прилагат строги регулации, но се наблюдават все по-мощни и скъпи устройства.

Димо Зафиров от българския  Институт по космически изследвания пояснява, че  първата по значимост  категоризация  е свободната:

"До 120 метра във височина и във зоната на видимостта операторът трябва да наблюдава летателния апарат. поради малките размери, на повече от 2-3 километра не може да се наблюдава. Следващата категория е специфична. Това  са задачи, които се изпълняват  - примерно, имаме наводнение, трябва да се отцепи въздушното пространство  - в него да няма пилотирани летателни апарати. Там ще се изисква още по-сериозно обучение на операторите.

В третата категория е сертифицирана категория, ще се изпълнява само от летателни апарати, които с тип сертификати да летят съвместно с пилотирани летателни апарати.“

PEGASE

NIKI Rotor Aviation

АОП`12
         Нов творчески успех на Николай Николов от Правец. Вчера излетя модернизираният вариант на автожира "Gyrocopter NIKI 2009M". След дългогодишен труд една мечта е вече реалност.
        За повече информация, може да посетите страницата на компанията http://en.nikiaviation.com/

Кризата продължи и през 2012 година

12/02/13 00:16© aeronews.alle.bg
Производство на самолети от авиацията с общо предназначение 
 ................................................................2011..... 2012..... Промяна
С бутални двигатели...............................898...... 881...... -1,9%
С турбовитлови двигатели......................526....... 580....... +10,3%
С турбореактивни двигатели..................696.......672........-6.3%
Общо броя............................................ 2120.....2133........+0,6%
Стойност на самолетите в милиарди $...19.0......18.9....... -0.9%

Добрите новини в Китай не можаха да спрат "свободното" падане на продажбите. Нарастването при турбовитловите се дължи на необходимостта от подмяна част от парка на този вид самолети след няколко годишен спад в продажбите. Лошото е, че индустрията още не е стигнала дъното. Прогнозите за следващата година не са добри.

Продажби на бизнес-джетове в Китай през 2012 година

       Според Asian Sky Group бизнес джетовете в Широк Китай( КНР, Тайван, Макао и Хонг Конг) са нараснали с 96 самолета от 240 на 336(нарастване около 40%). Само в КНР нарастването е с 60 самолета от 133 на 193(нарастване около 45%) при закупени 43 през 2011 година. Купуват се главно машини от високият клас 87 от всичките 96. Част от доставките са били 36 самолета Gulfstream (22 G550 и 12 G450) и 31 от Вombardier Aerospace (22 Challenger и 9 Global).

"Спортист на годината 2012"

     Информация от
     http://bnlckpp.alle.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/
     00:09 15 ноември 2012 година
     На 20 декември 2012 година ще се проведе за 55-ти път церемонията по награждаване на  "Спортист на годината". Победителят ще бъде определен от спортните журналисти чрез анкета. Според постигнатото през годината Димитър Ралев и Ясен Савов трябва да са в челната десятка.

Станка Златева сребърен медал от Олимпиадата в Лондон, борба

Тервел Пулев бронзов медал от Олимпиадата в Лондон, бокс

Кубрат Пулев Европейски шампион, бокс

Ивет Лалова Европейски шампион, лека атлетика

Петър Стойчев Европейски шампион, плуване

Димитър Ралев Европейски шампион, парапланеризъм

Ясен Савов Европейски шампион, парапланеризъм

Веселин Топалов с отбора на СОКАР Азербайджан европейски клубен шампион, шах

От 22 ноември 2012 година вече е активна страницата на "Нове холдинг" за избор на спортист на годината

http://sportistnagodinata.bg/login.aspx

22.11.2012

Започна гласуването за избор на Спортист на годината, отбор на годината и спортист с увреждания на годината

Започна гласуването в 55-та юбилейна анкета за избор на Спортист на годината и в 4-та анкета за избор на отбор и спортист с увреждания на годината До 01.12.2012 г., включително, на официалния уеб сайт www.sportistnagodinata.bg всеки действащ спортен журналист може да даде своя глас в електронен вид.

На 10.12.2012 г. на сайта www.sportistnagodinata.bg и в медийното пространство официално ще бъдат обявени:
- имената на 15 спортисти, класирани на челните места в анкетата, сред които на 20.12.2012 г. ще бъдат наградени 10-те победителя, събрали най-висок брой точки;
- имената на три отбора, класирани на челните места в анкетата, сред които на 20.12.2012 г. ще се награди един, събрал най-висок брой точки;
- имената на трима спортисти с увреждания, класирани на челните места в анкетата, сред които на 20.12.2012 г. ще се награди един, събрал най-висок брой точки;
- имената на 10 треньора, класирани на челните места в анкетата на в. Труд, сред които ще бъдат наградени трима, събрали най-висок брой точки.

От 2008 г. анкетата се провежда онлайн. Имената, града и медията на всеки регистриран за участие спортен журналист се публикуват в самостоятелен раздел “Участници”, с цел максимална прозрачност и най-вече – коректен в професионално отношение вот, което гарантира достоверност и качество на анкетата. По същите причини участието в анкетата изисква два отделни етапа на регистрация, с което се правят проверки и се гарантира максимална автентичност на участника в анкетата. Благодарим на всички журналисти за търпението, което проявяват, преминавайки през тази регистрация!
Отново е активна опцията под списъка с участниците в анкетата “Съобщи за нередност”, в случай, че някой забележи регистрация на лице, което не е спортен журналист или неправомерно се представя за такъв. В категория “Анкета”, раздел “Етапи” и раздел “Регламент” на официалния сайт, е публикувана цялата необходима информация и правила за участие.

За улеснение на участниците в анкетата, традиционно се публикува справка за спортните постижения през 2012 г., изготвена от БТА, по поръчка на Нове АД Холдинг. Справката е с данни до 15.11.2012 г. Тя ще се допълва периодично от БТА, на база нови постижения. Всеки спортен журналист, който смята, че има липси в справката може да ни изпраща допълнения. Важно – справката не е класация!


Ясен Савов е европейски шампион в парапланеризма крос кънтри

       15/09/12 16:26© aeronews.alle.bg
       Българският пилот Ясен Савов спечели най-силното състезание в историята на парапланеризма. От 2 до 15 септември 2012 година европейският елит в този спорт(Европа е водеща в света) си даде среща в St Andre les Alpes, Франция. Участваха 134(133) пилоти от 26 европейски държави. През 6-те състезателни дни нашият пилот имаше само един по-слаб резултат при 4-та задача на 10 септември, когато за деня беше на 31-во място на около 5 минути след победителя. В останалите задачи бе на световно ниво. След първата задача беше 4-ти във временното класиране, а след втората 1-ви. Третата(8 септември) беше прекратена, а след по-слабата 4-та отиде на 5-та позиция във временното класиране. От петата задача започна и неговия полет към европейската титла. След нея излезе на второ място във временното класиране, а след шеста бе вече първи. Последната задача имаше за цел да лети с малко рискове и да запази първата позиция. Той се справи блестящо и въпреки това последните 6 километра не издържа и се впусна в силна атака. Достигна до 4-то място за деня и стана европейски шампион.
     Ясен Савов е роден на 18 май 1982 година в град София. Дядо му е бил пилот на военен самолет. Както казваме у нас, "кръвта на вода не става". Едва 15 годишен започва да лети. Учи във Франция и Канада. След завръщането си в България работи известно време в една компания, но любовта към небето побеждава. Напуска работа и става професионален пилот. Първият му голям успех е през 2007 година, когато на подготвителното за Световната купа в Турция се класира 4-ти. До края на годината събира най-много точки в световната купа, но регламента за 2009 година е променен и след края на сезона има Супер Финал. Така Ясен не можа да стане носител на световната купа, като малка компенсация получи европейската купа през 2009 година за най-добър резултат в трите европейски състезания за световната купа. През 2010 година имаше проблеми с крилото МакПара, което изоставаше от световното ниво. Все пак намери сили и с помощта на характер и умения, успя да се класира на 20-то място на 11-я европейски шампионат. През 2011 година смени крилото с Boomerang 8 на корейската Gin, чиито състезател стана. Резултатът пак беше неубедителен, но с воля за победа успя да достигне до 23-то място на 12-я световен шампионат. След Супер финала в началото на тази година в Мексико смени крилото. Той вече лети с "крилото на шампионите" Enzo на компанията Ozone. Поставен при равни условия с другите Ясен показа големи възможности още на кръга от световната купа в Македония от 4 до 11 август тази година. Завърши на 9-то място в крайното класиране, но в отделни задачи се видя смазващо превъзходство над световния елит в този спорт. На моменти имах усещане, че лети с начинаещи.
     Да му пожелаем успех на супер финала в началото на следващата година и разбира се световната титла от първенството през 2013 година, което ще бъде у нас в Сопот.
http://www.btv.bg/shows/predi-obed/videos/video/222646461-Svobodata_da_letish.html

Загинаха 11 души при катастрофа с балон в Нова Зеландия

07/01/12 00:16© aeronews.alle.bg
Днес 7 януари 2012 година в 7:28 местно време(21:28 часа българско време) балон Cameron A-210, регистрация ZK-XXF и сериен номер 4300 на новозеландската компания Early Morning Balloons Ltd се е запалил при полет близо до Clareville недалеч от Carterton, 80 километра североизточно от Wellington, столицата на страната. Пилотът е бил Lance Hopping с повече от 1000 часа полети с търговска цел на топловъздушни балони. Пет семейни двойки са били пътниците на борда. Балонът е излетял в 6:45 часа сутринта за 45 минутен полет. При подход за кацане балонът с име “Mr Big” е докоснал 33kV електропровод и се е запалил. Пътниците са започнали да скачат от височина около 10 метра. Никой не е оцелял. Това е една от най-тежките катастрофи в историята на страната. Правителството е обявило национален траур. В страната са започнали да пристигат съболезнования от цял свят.

Застой при продажбата на самолети

23/01/12 00:16© aeronews.alle.bg
Производство на самолети от авиацията с общо предназначение 
 ................................................................2010..... 2011..... Промяна
С бутални двигатели...............................873...... 860...... -1.5%
С турбовитлови двигатели.....................332...... 324....... -2.4%
С турбореактивни двигатели.................727.......681........-6.3%
Общо броя........................................... 1 932....1 865........-3.5%
Стойност на самолетите в милиарди $..19.0......19.1....... +0.4%

Забележка: В таблицата не са отчетени всички производители, поради забавяне на отчетите. Може да приемем, че резултатите ще са по-големи с между 5 и 15 броя за отделните видове. Следователно има лек спад или може би застой спрямо данните от миналата година. Дали е достигнато вече дъното и ще е обърнели тренда ще разберем още следващото тримесечие? Някои специалисти смятат, че ни очаква нов срив и застоя е само временен.

Опит за световен рекорд

Австриецът Felix Baumgartner ще направи опит за световен рекорд за скок с парашут от голяма височина. До момента световния рекорд е на Joseph Kittinger, който на 16 август 1960 година скочи от балон Excelsior III на височина 102,800 feet (31,300 m). Международната космическа станция се намира на около 11 пъти по-голямо растояние.

Продажби на самолети с общо предназначение за 1-во тримесечие

       12/04/12 00:16© aeronews.alle.bg
       В момента обработваме информацията. Ще пуснем първоначално един дании. Общо взето, както се изрази един коментатор през 2008 година, започналото тогава "свободно падане" продължава.
Както се вижда информацията е непълна. Някой компании още не са представили данни за производството.

2012 Aiolia XC Open

Продажби на самолети с общо предназначение за 2-ро тримесечие

      12/07/12 00:16© aeronews.alle.bg
      Започвам да събирам информация за второто тримесечие.

Airbus E-Fan electric aircraft

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.