добре дошли в моя уеб сайт
aeronews.alle.bg

BA11`13

Франция ще закупи през 2014 година

В проекта за бюджета на Франция за следващата година са предвидени средства за купуване на:

- 11 изтребителя Rafale

- 4 хеликоптера Tigre HAD

- 4 ВТС А400М

- 4 хеликоптера NH90-TTH

- 3 хеликоптера NH90-NFH

   Планирани са и средства за модернизация на:

- 2 изтребителя Rafale(от транш 1 в траш 3) за флота

- 3 хеликоптера Cougar

- 1 един самолет за ранно откриване и известяване E-3F

   Забележка:

    Разчетите са при военен бюджет от 31,4 милиарда евро и 750 милиона евро за програми за развитие(нови самолети и хеликоптери). Възможно е, някои от проектите да бъдат закрити.

Ф-35 в Италия

Израел ще получи последните американски оръжия

        Шефът на Пентагона Чак Хейгел съобщи за историческо споразумение с Израел в областта на отбраната по-рано през тази година. Съгласно постигнатите договорки Израел ще получи най-новите американски оръжейни системи в рамките на отпусканата от САЩ годишна помощ около 3 милиарда долара. Държавният секретар по отбраната съобщи, че е разпоредил възможно най-бързо да бъдат доставени 6 конвертоплана V-22 "Оспри". Това ще бъде първата доставка на такава техника. До сега само ВС на САЩ разполагаха с нея. В скоро време израелски пилоти ще започнат обучение на F-35. Израел ще получи изтребителите по-рано от планираното и също в рамките на американската помощ. Предвижда се и доставка на въздушни танкери KC-135.
      Коментар:
      Вероятно споразуменията са били постигнати при посещението на военния министър на Израел в САЩ.

Филипините ще закупят 8 хеликоптера AW109 Power

    Филипините ще закупят 8 хеликоптера AW109 Power от италианската компания Agusta Westland. Договорът се оценява на около 80 милиона долара. През март 2013 година бяха закупени 3 такива машини за нуждите на ВМС, които се използват за операции по търсене и спасяване. Новите ще бъдат за ВВС и ще заменят леките въоръжени хеликоптери MD530.

Израел увеличи военния бюджет със 785 милиона долара

 Военно-политическият кабинет на Израел увеличи военния бюджет с 2.75 милиарда шекела(785 милиона долара). Със сумата ще бъдат закупени нови оръжия от САЩ. В кабинета се включват силовите министри и ръководители на други държавни служби по сигурността.

Русия е доставила 12 вертолета Ми-17В-5

     Руската «Рособоронэкспорт» е приключила доставките по допълнителното споразумение с правителството на САЩ за 12 вертолета Ми-17В-5. Първият договор сключен на 26 май 2011 година беше за 21 машини и беше изпълнен до средата на 2012 година. През нея беше активирана и опцията за 12 машини, чиято доставка приключи. За следващата година е сключен допълнителен договор за доставка на 30 машини. Те ще бъдат доставени до края на 2014 година, когато ВС на Афганистан ще разполагат с 63 нови хеликоптера Ми-17В-5.
    Коментар:
   
Има данни за най-малко един загубен от новите вертолети.

Поредната група индийци започна обучение за МиГ-29К/КУБ

    Поредната група индийци започна обучение на 1 ноември 2013 година за МиГ-29К/КУБ. Тя се състои от 10 пилоти и 10 техници, които в продължение на 4 месеца ще усвояват изтребителя. Обучението ще завърши с полети от самолетоносач с индийски изтребители МиГ-29К/КУБ. Преди това пилотите ще минат през теоретична подготовка, полети на тренажори и от наземния комплекс.

13 години от създаването на "Рособоронэкспорт" в Русия

  Преди 13 години на 4 ноември 2000 година се създава "Рособоронэкспорт". То обединява двете съществуващи държавни компании за търговия с оръжия "Росвооружение" и "Промэкспорт". През първата година от своето съществуване, то изнася продукция за 3,1 милиарда долара, а през тази година трябва да бъде мината границата от 13 милиарда долара.
  През 2012 година "Рособоронэкспорт" изнесе оръжия за 12,9 милиарда долара и има договори към 1 ноември 2013 година за износ на оръжия за над 38 милиарда долара.

Четирите нови руски Су-34 са вече във Воронеж

   Малко изненадващо и четирите нови руски борда Су-34 вече са във Воронеж. Ще следим, какво ще стане след време с тях.
   Коментар:
   В базата са забелязани чужди пилоти. Дали пък, фронтовите бомбардировачи не са за износ?

Як-130 за износ?

   Според получена информация няколко самолета в Иркутск се подготвят за износ. Освен изтребители Су-30, които предполагам са за Индия, сред подготвените имало и няколко Як-130.

Китай отговори на японските заплахи

   Официален отговор на МО на Китай беше даден по повод японските заплахи, че китайските БЛА ще бъдат сваляни в бъдеще. Говорителят китайското военно министерство Ян Юйцзюн заяви на 31 октомври 2013 година, че според древна китайска поговорка "войнствеността  води до гибел", за да предупреди Япония, че диалог, а не заплахи са пътя към решаване на проблемите. В същото време официалният китайски представител цитира и друга древна китайска поговорка  "неподготвеността за война създава заплахи". Въоръжените сили на Китай няма да разпалват война, но не се боят от нея, заяви той.
    Отговаряйки на въпроси на журналисти Ян Юйцзюн, съобщи, че главният виновник за влошаване на безопасността в района е Япония. В последните месеци тя непрекъснато говори за заплаха срещу нейната сигурност и използва това за увеличаване на военните си разходи.

Руските бомбардировачи Ту-95МС още са в Киргистан

       Звеното руските стратегически бомбардировачи Ту-95МС, които присъстваха на 10 годишнината на база Кант още са в Киргистан. Не е известно до кога те ще останат в база Кан, но както вече ви информирахме предстои пристигането на още руски вертолети и самолети в базата. Междувременно Ту-95МС извършиха полети над Киргизстан.

Ще се повтори ли историята на HC-120 със Cessna 162 SkyCatcher

        В Китай НОАК спаси производството на хеликоптера НС-120 с поръчка от 48. За нея беше създаден специален завод за сглобяване на хеликоптери EC120 Colibri, които получиха китайско име НС-120. Вече са сглобени над 150 машини. Сега историята е на път да се повтори. На 28 ноември 2007 година Cessna Aircraft Company и китайската Shenyang Aircraft Corporation сключват договор за съвместно производство на Cessna 162 SkyCatcher. Части от самолета се изработват в Китай, а окончателния монтаж е в САЩ. През 2008 година са произведени 3 прототипа изцяло от Cessna Aircraft Company. Те минават тестове, като на 18 септември 2008 година е загубен първият прототип №001 регистрация N162XP след около 100 полета и 150 часа във въздуха. По-късно на 19 март 2009 година е загубен и втори прототип при същите обстоятелства. Това забавя доставките и част от клиентите(над 750 заявки) се отказват. Не ясно, колко са се отказали заради проблеми със самолети и колко заради настъпващата криза. В края на 2009 година е доставен на клиент първият самолет. През следващите години са доставени 22 самолета през 2010, 168 през 2011 и едва 19 през 2012 година. В същото време в Китай е достигнат темп от 9 комплекта на месец и към момента са доставени повече от 300 от тях в САЩ. От тях са сглобени 300 машини, като са продадени едва 200, а останалите 100 са в завода в Wichita, Kansas и дилърите на компанията, 275 от тях имат регистрации. Към тях трябва да добавим и няколко пострадали при различни инциденти и временно заличени от регистрите.
     Сега може да се организира производството на учебно-тренировъчни самолети Cessna 162 за НОАК, понеже в Wichita са спрели сглобяването на самолета. В същото време и линиите за производство на компоненти в Shenyang Aircraft Corporation трябва да спрат. От началото на тази година за първите 9 месеца не е продаден нито един самолет Cessna 162 в света. В същото време НОАК се нуждае от нови и икономични самолети, които да заменят при начално обучение около 1600 машини Nan Chang CJ-6. Всъщност Cessna 162 SkyCatcher няма много шансове да стане CJ-7 Trainer (L-7), но е възможно НОАК да поръча около 300 самолета. Наученото от китайците при неговото производство със сигурност ще бъде използвано при бъдещият учебно-тренировъчен самолет на Китай.

Виетнам откри завод за ремонт на Су-27 и Су-30

        Линия за ремонт на руските изтребители Su-27 и Su-30 Factory A32 бе създадена от МО и ремонтното предприятие към него. На 25 октомври 2013 година в град Da Nang, в присъствието на генерал-лейтенант Truong Quang Khanh, заместник-министър на отбраната на Виетнам, тя беше тържествено открита. Създадена е с руска помощ по договора за доставка на руските изтребители.
       Генерал-лейтенант Truong Quang Khanh съобщи, че на линията ще могат да се ремонтират и следващите поколения руски изтребители, които Виетнам ще закупи. Пожела на колектива да усвои бързо и качествено ремонта на новите самолети.
       Коментар:
       По-рано се появиха съобщения, че в Русия ще бъдат модернизирани доставените първи изтребители Su-27 и Su-30. Явно, че модернизацията ще се извърши във Виетнам с руска помощ. Общият брой на руските изтребители Su-27 и Su-30 във ВВС на Виетнам вече е около 34, като предстоят доставките на още 12.

Китай се нуждае от 20 подводници с ядрени реактори

     По повод утилизирането на първата подводница в медии излезе статия от контраадмирал Yang Yi от флота на Народна освободителна армия на Китай. Според изложеното в нея, Китай се нуждае от 20 подводници с ядрени реактори, за да защити своите интереси. Висшият китайски военен смята, че са достатъчни, за да защитена страната от единствената суперсила САЩ с нейните 10 самолетоносача с ядрени реактори и около 60 подводници с ядрени реактори. Предимство трябва да се даде на подводниците с балистични ракети, като асиметричен и възпиращ отговор на американската мощ, продължва Yang Yi.

Според Тайван, Китай иска да закупи руския Бе-200

     Според информация от службите в Тайван, Китай иска да закупи 10-12 амфибии Бе-200. Русия не е склонна да продава по-малко от 25-30 машини. Според сегашният капацитет на завода-производител, те ще бъдат произвеждани твърде дълго време. Търси се някакво решение по въпроса.

Китай увеличава броя на хеликоптерите за борба с подводници

        В началото на годината Китай е имал хеликоптерни площадки на 16 разрушителя и 29 фрегати. Те представляват 100% всички разрушители на въоръжение и 67% от всички фрегати на въоръжение. На тези 45 кораба са необходими минимум около 50 хеликоптера за борба с подводници. За самолетоносача Ляонин също са необходими 4-6 вертолета Ка-28, а за другите кораби, като десантните Type 071 и други общо около една ескадрила или общо 76 машини за борба с подводници.
       Китай е имал към началото на 2013 година следните машини за борба с подводници 15 вертолета Ка-28, около 20 хеликоптера Z-8, около 10 френски SA321(на около 35 години), 2 SA365N и около 38-40 Z9C/D или общо около 80-85 машини.
        Според плановете 10 корвети Type 056(деветата борд 586 ще бъде предаде до дни, а десетата борд 587 през декември) ще се присъединят до края на година и 10 ще бъдат пуснати на вода и доставени на флота до края на 2014. Това предполага най-малко една ескадрила от 20 машини хеликоптери Z9C/D. За двата нови разрушителя Type 052D и трите нови фрегати Type 054A, като и за другите нови кораби общо още около 16-20 машини.
   Според нас ще бъдат доставени най-малко 16 нови Z9C/D и 6 нови Z-8 за борба с подводници за флота на Китай през 2013 година.
   Справка:

Разрушители

-Type 052D бордове 172 и 173 на въоръжение 2013 по два Ка-28

-Type 052C бордове 170, 171, 150, 151, 152 и 153 на въоръжение от 2004 до 2012 по един Ка-28

-Type 052B бордове 168 и 169 на въоръжение през 2003 по един Ка-28

-Type 051B борд 167 на въоръжение през 1999 два Ка-28

-Type 052 бордове 112 и 113 на въоръжение през 1994 и 1996 година по два Ка-28

-Type 051 общо 21 постъпили на въоръжение от 1971 година до 1991 година, първите 10 снети остават 11, бордове 109(1982), 110(1984), 133(1983), 134(1984), 135(1985), 136(1986), 137(1988), 138(1990), 164(1987), 165(1989) и 166(1991) по два Z9C/D.

До 2013 година 20 кораба са имали възможности да приемат 12 Ка-28 и 22 Z9C/D. През тази година 4 нови, за които са необходими 6 машини клас Ка-28. Вероятно ще бъдат свалени от въоръжение бордове 109, 110, 133 и 134(има данни, че са консервирани).

Фрегати

-Type 054A бордове 574, 575 и 550 на въоръжение до края на 2013 година един Ка-28

-Type 054A бордове 529 и 530(2008), 568 и 570(2008), 569 и 571(2010) 548(2010), 538(2011), 549(2011), 546 и 547(2012), 572 и 573(2012) общо 13 кораба с по един Ка-28

-Type 054 бордове 525 и 526 на въоръжение 2005 и 2006 с по един Ка-28

-Type 053H3 «Цзянвей-2» 10 кораба бордове 521, 522, 523, 524, 527, 528, 564, 565, 566 и 567 приети на въоръжение 1998-2005 с по един Harbin Z-9C

-Type 053H2G «Цзянвей-1» 4 кораба бордове 538, 539, 540 и 541 приети на въоръжение 1992-1994 с по един Harbin Z-9C

Обобщено 29 кораба до началото на 2013 година с възможности за 14 хеликоптера Harbin Z-9C и 15 вертолета Ка-28.

Освен тези 29 фрегати в китайския флот има на въоръжение и още 14 без хеликоптерни площадки.

-Type 053H1G(Jianghu-V) 6 кораба бордове 558, 559, 560, 561, 562 и 563 приети на въоръжение 1993-1995

-Type 053H2 (Jianghu-III) борд 537 приет на въоръжение 1990

-Type 053H1Q борд 544 приет на въоръжение 1985

-Type 053H1 (Jianghu-II) 6 кораба бордове 533, 534, 543, 545, 553 и 555 приети на въоръжение 1982-1987

       С постъпването на новите три фрегати тази година ще бъдат извадени три стари вероятно 533, 534 и 543. Възможно е някои от по-новите да бъдат продадени, като това се отнася за кораби без хеликоптерни площадки и тези от Type 053H2G «Цзянвей-1».

      Като цяло 45 разрушители и фрегати от китайския военен флот приети на въоръжение до началото на 2013 година имат възможности да приемат най-малко 27 вертолета Ка-28 за борба с подводници и 36 хеликоптера Harbin Z-9C или общо 60-65 машини.

     Прави впечатление, че китайците не държат в бойния си флот кораби по-стари от 30 години. Те се продават в чужбина, използват се за учебни и научно-изследователски цели или се бракуват.

   Други авионосещи кораби във военния флота на Китай

-клас Ляонин борд 016(2012) 24 машини Ка-27, Ка-29 и Ка-31

-Type 071 amphibious transport dock бордове 998(2007), 999(2011) и 989(2012) по 4 Z-8 Super Frelon.

-Type 072III клас Yuting-III 9 кораба 911, 912 и 913(2003), 992, 993 и 994(2004) 993, 996 и 997(2005) имат хеликоптерна площадка без хангар до 2 Z-8 Super Frelon

-Type 072-II клас Yuting 10 кораба бордове 908(екс 938)(1997), 909(2000), 910(2001), 934 и 935(1995), 936 и 937(1996), 939 и 940(1997) и 991(1992)(главен кораб) имат хеликоптерна площадка без хангар до 2 Z-8 Super Frelon

-Type 903 клас Qiandaohu бордове 886(2004), 887(2004), 889(2013) и 890(2013) по 2 Z-8 Super Frelon.

-Type 925 Dajiang бордове 121(1975) 302, 506 и 863 по 2 Z-8 Super Frelon.

- клас Fusu Project 15966M борд 885 един Z-8 Super Frelon

-Type 920 Hospital Ship борд 866(2008) един Z-8 Super Frelon

- клас Yuanwang борд 1(1977), 2(1978), 3(1995), 4(1999), 5(2007), 6(2007) и 21(2012) по един Z-8 Super Frelon

- клас Shichang Training Ship борд 82 с 4 Z-9

     Другите авионосещи кораби на флота въведени до 2013 година могат да приемат до 71 хеликоптера Z-8 Super Frelon, 24 вертолета клас Ка-28 и 4 Z-9.

    Общо наличните кораби в състава на китайския военен флот до 2013 година могат да приемат до 71 хеликоптера Z-8 Super Frelon, 51 вертолета клас Ка-28 и 40 хеликоптера Z-9 или общо около 160-165 машини, при налични около 110-120.

    Тази година се очаква да бъдат въведени 4 разрушителя(и може би, ще бъдат извадени 4), 3 фрегати(ще бъдат извадени 3, но без хеликоптерни площадки), 10 корвети, 2 кораба за осигуряване или ще трябват още 9 вертолета клас Ка-28, 12 хеликоптера клас Z-9(предполага се, че 8 броя ще се освободят от извеждането на 4 разрушителя) и 4 Z-8 Super Frelon при условие, че не бъдат предадени други кораби. Понеже няма налични Ка-28 ще бъдат заменени с китайско производство. Както вече го написахме, вероятната доставка е 16 нови Z9C/D и 6 нови Z-8 транспортни и за борба с подводници за флота на Китай през 2013 година.

    Забележка:

    В бройката не са включени няколко разузнавателни кораба плаващи под граждански флаг и разполагащи с по един-два хеликоптера. Възможно е да съм пропуснал някой кораб.

    Коментар:

    Очертава се през следващите години Китай да поддържа флот с около 20 разрушителя, около 40 фрегати и 20-60 корвети.

Китайските ВВС ще получат 12 ударни БЛА Xianglong

    До края на годината китайските ВВС ще получат 12 ударни БЛА Xianglong(Устремения дракон). По характеристики и компановъчна схема той напомня на американските RQ-4 Global Hawk(първи полет на 28 февруари 1998) на Northrop Grumman и Predator C(първи полет на 4 април 2009 година) на General Atomics Aeronautical Systems. Разработката му започна през 2006 година в Chengdu Aircraft Industry Corporation, а първият полет се състоя през 2009 година. От няколко дни се появиха снимки на серийни апарати. При представяне на модел през 2007 година бяха обявени следните технически характеристики: дължина 14,3 м, размах крилете 25 м, височина 5,4 м, полетна маса 7500 кг,  боен товар 650 кг, максимална скорост 750 км/ч, ТРД Guizhou WP-13 (АИ-222-25) с тяга 2 500- 4000 килограма, височина на полета 18 300 м, дължина на полета 7000 км и далечина на откриване на самолети от РЛС 350 км.
    Коментар:
    Няма данни, дали заложените при проектирането характеристики са постигнати. Както виждате, много сериозна машина!
    Според съобщения от китайската преса вече са произведени над 100 БЛА Pterodacty l(първи полет през 2006 година) от Chengdu Aircraft Industry Corporation. Около 2009 година започва серийното производство, а през 2011 година са изнесени първите апарати(предполагаема цена около 1-2 милиона долара). Вече от тях има в четири страни и се предполага, че се произвеждат по 20-30 броя годишно.
    
На 9-то изложение в Чжухай, провинция Гуандун, което се състоя от 13 до 18 ноември 2012 година Китай  за първи път показа БЛА Илун 1(Pterodacty l).

ВВС на Русия ще получат два УТК за Су-34

      До края на този месец ВВС на РФ ще получат два учебно-тренировъчни комплекса (УТК) Су-34. Те ще бъдат предадени на базите в Воронеж и Ростов на Дон и включват комплексен тренажор за екипажа на бомбардировача, процедурен тренажор за Су-34, работно място на офицера по бойно управление и комплекс за моделиране на тактическата обстановка.  
      Съобщението е на страницата на Рособоронпоставки.

Тайван получи първите 6 AH-64E «Апач»

      Вчера 4 ноември 2013 година министърът на отбраната на Тайван Yen Ming съобщи, че страната му е получила първите 6 ударни хеликоптера AH-64E «Апач». Те са първите доставени на чужда страна машини от този тип.

Още за хеликоптерите от флота на Китай

     Във връзка с неточности в материала по-горе, изготвяме пълен списък на корабите от китайския военен флот.
 Един още "суров" материал за фрегатите, може да видите на Frigate.pdf
 Молим за ваш коментар по темата...
     Според последните данни към днешна дата Китай е пуснал на вода повече от 100 фрегати и корвети. От тях на въоръжение са около 45 фрегати и 8 корвети и тях може да се базират 33 вертолета клас Ка-28 и 18 Z9C/D или общо 51-а машини.
     В момента на разрушителите на Китай могат да кацнат до 28 вертолета клас Ка-28.
     Повече информация на Destroyer_PLA_China.pdf
    (06/11/2013)

ЗВО на Русия получи партида от 10 вертолета

   Според съобщение на МО на Русия в ЗВО са получи партида от 10 вертолета днес 6 ноември 2013 година. Сред тях са Ми-28Н, Ми-26 и Ми-8МТВ5. До момента пилотите от базата се обучаваха на част от машините в Торж. До края на месеца
ЗВО ще получи още 6 Ми-8МТВ5.
 
   Коментар:
    Вероятно става въпрос за базата в Остров.

ВВС на Венецуела получиха още 2 Y-8F-200W

         ВВС на Венецуала получиха трета партида от два военно-транспортни самолета Y-8F-200W(Ан-12) от китайската корпорация CATIC. Последните два от 8 по контракта ще бъдат предадени до края на годината.

Нови модернизирани самолети МиГ-31 получиха руските ВВС

     В база «Хотилово» (Тверска обл.) са постъпили първите два модернизирани МиГ-31БМ. До края на годината ще постъпят още няколко машини и ще бъде доставен учебно тренировъчен комплекс УТК-31БМ. Тази година през пролетта бяха доставени два изтребителя МиГ-31БМ в другата база на Западния военен окръг на РФ «Мончегорск» в Мурманска области. Тя също ще получи нова доставка до края на годината.

ВВС на РФ ще получат 145 милиарда долара за оръжия до 2020

 Според съобщение на МО на РФ вчера 7 ноември 2013 година министъра на отбраната Юрий Борисов е провел работно заседание в ФГУП «ЦАГИ професор Н.Е.Жуковского». Темата е била държавните оръжейни доставки. Станаха известни интересни данни. За ВВС до 2020 година ще бъдат отделени 4500 милиарда рубли(около 145 милиарда долара) за оръжия, което е 25% от всички държавни разходи за оръжия за ВВС. От тях 85% или около 123 милиарда долара са за нови и 22 милиарда долара модернизация на стари оръжия.
  Според министър
Борисов парите ще бъдат достатъчни за 70% нови машини във ВВС на края на 2020 година.
  Съобщението е на страницата на МО
  Коментар:
  Наскоро стана ясно, че по програмата ще бъдат модернизирани 10 бомбардировача Ту-160, като първия етап ще струва около 35-36 милиона долара на самолет, а втория около 15-20. Още 450-500 милиона долара ще бъдат дадени за оръжия за тях на първи етап или 1-2 милиарда ще бъдат за 10 Ту-160М.

Експериментални кораби във ВМС на Китай

      От две години в китайският флот се тестват два тримарана. По снимките имам усещане, че са направени от бракувани фрегати Type 053. Единият кораб има борд, като на разрушител 143, а другият като на фрегата 511. Те имат много голяма хеликоптерна площадка на кърмата с размери около 20 на 30 метра(могат да кацат всички хеликоптери без "царя" Ми-26). Не е ясна тяхната функция, едното предположение, че са учебни кораби за пилотите от морската авиация, а другото, че се тестват модели на бъдещи фрегати и разрушители.
      Китай преди време направи първият си авионосец от товарен кораб. На него могат да кацат едновременно до два хеликоптера Z9, а общо на кораба има 4 броя от тях. Учебният кораб получи борд 82 и име Shichang.

Тази нощ Ирак получи 4 Ми-35М

       Тази нощ първите четири руски хеликоптера Ми-35М са пристигнали в иракското пристанище Ум Каср, се посочва на официалната страница на премиера на Ирак Нури ал-Малики във Facebook.
       Коментар:
       Според депутат от Ирак до края на годината ще бъдат доставени още 4, а следващата 12 вертолета. Последните 16 по договора се очакват през 2015 година. До сега се споменаваше в съобщенията 36 хеликоптера Ми-28Н. Според иракския депутат Русия е съобщила, че следващите три години, може да достави максимум по 4-5 вертолета Ми-28Н. За това е постигнат компромис за доставка на 30 Ми-35М  и 10 Ми-28Н до края на 2015 година. Очакваната цена на сделката заедно с оръжията и тренажорите е около 1,4-1,5 милиарда долара.
       През 2008 година Русия продаде на смешната(политическа) цена от 12,5 милиона долара за машина 12 Ми-35М на Бразилия. Три от тях още не са приети от бразилците. Според специалисти цената на иракските е над 25 милиона долара.
       Стана известно, че 4 Ми-35М са транспортирани с Ан-124 до Багдад.

Първи снимки в полет на новия китайски KJ500 AWACS

    След произведени най-малко 20 машини KJ-200 AWAC за ВВС и флота на Китай се появиха и първите снимки в полет на новия KJ500 AWACS. Той е създаден на база Y-9(Иун-9) и за разлика от KJ-200 AWAC има чиния(както 2-та произведени за Пакистан ZDK-03 AEW&C и още два се очакват до края на тази година), в която са разположени антените на три радара ASEA във формата на триъгълник. Ще има 9-12 места за оператори, които ще следят едновременно до 500 цели на разстояния до 500 километра. Според предварителните съобщения трите радара консумират над 90 киловата, което е наложило проектирането на нова енергийна установка. Увеличено е теглото на горивото до 20 тона, което позволява до 8 часа патрулиране и дължина на полета до 5000 километра.
Произведени са два прототипа и вече в Интернет има снимки на единия от тях в полет. Очаква се машините да постъпят в НОАК през 2015 година.
    Информацията е публикувана в китайски вестници.
    Коментар:
    Китай усилено преговаря за доставката на 10 употребявани самолета Ил-76, които да превърне в танкери за зареждане на KJ500 AWACS. Така от 2014 година се очаква да има денонощно по един самолет във въздуха.
    Съкращението KJ идва от Въздушна тревога на китайски.
   

Разби се индийски МиГ-29

       Днес 8 ноември 2013 година се разби изтребител МиГ-29В рег КВ735(произведен през 1987 година и доставен в Индия през същата година) в 11:29 местно време в западния щат Гуджарат, пилотът успешно се е катапултирал, съобщава Business Line. Инцидента е станал в района на авиобаза Джамнагар. Провежда се разследване на произшествието. ВВС на Индия сега разполагат с около 60 самолета МиГ-29.

МиГ-21бис на Хърватска

  Хърватска ще получи от Украйна 3 ремонтирани изтребителя МиГ-21бис през следващата седмица. Договорът е за 12 изтребителя общо за 14 милиона евро, като 5 са били предназначени за Йемен, но не са получени и 7 са модернизирани хърватски.
 Коментар:
 През 2003-4 година Йемен сключва договор за 28 самолета МиГ-21бис. От тях са получени и платени 20 изтребителя, а от 2008 година 8 стоят в Одеския завод и чакат да бъдат платени и получени. Всичките са предложени на Хърватска през 2012 година.

ОАК публикува годишния си отчет за 2012 година

  На страницата на ОАК, Русия вече се намира годишният отчет за 2012 година. Според него компанията е произвела 94 самолета на обща стойност 171,019 милиарда рубли през миналата година.


                                          

2008      

2009       

2010       

2011       

2012        

2013    

Общо


Общо

53

95

74

102

94


418


Специални

2

4

2

4

3


15


Транспортни

0

3

1

3

2


9


Граждански

6

5

6

7

18


42


Военни

45

83

65

88

71


352


Стойност

в милиарди рубли

87,465

98,572

140,682

161,653

171,019
Нови рекорди на aeronews.alle.bg

      Днес 9 ноември 2013 година за първи път имаме посещения от 8 държави(Турция, Русия, Япония, Южна Корея, САЩ, Великобритания, България и Китай)  в един ден. Много ни зарадва посещение от Китай, първо от тази страна. Оказа се, че е от една специална държавна служба. Много работят техните момчета, дори и в събота.

Нова иранска зенитна ракета

Китай ще изнася WZ-10

   Според на интервю Wu Chengfa заместник шеф на програмата, дадено на 6 ноември 2013 година китайската Aviation Industry Corporation of China (AVIC) ще започне износ на хеликоптерите WZ-10. Очаква се само решение на правителството. Вече има предварителен договор за 12 машини с чуждестранен клиент.

В Индонезия се разби Ми-17В-5

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.