добре дошли в моя уеб сайт
aeronews.alle.bg

BA12`13

Шейгу подписа заповед за приемане на въоръжение на Ми-28Н

На 22 ноември 2013 година министърът на отбраната на РФ подписал заповед за приемане на въоръжение на Ми-28Н

Elbit Systems започна строителство на център

         Elbit Systems започна изграждането на център за обучение на Alenia Aermacchi M- 346 в израелската военно-въздушна база Hazerim. Той ще дава възможност на две звена, четири екипажа да провеждат едновременно обучение. Ще има възможност да бъдат отработени всички възможни операции при полет. Новите учебно-тренировъчни самолети Alenia Aermacchi M- 346 ще заменят Douglas A/TA-4 Skyhawk и Lockheed Martin F-16A/B, на които се извършва обучението в момента. Първите машини се очаква да постъпят в базата през следващата година и ще бъдат зачислени на ескадрила "Flying Dragon". Израелското име на самолетите ще бъде "Lavi"(от иврит Лъвче )

Президентът на Украйна Янукович ще посети Китай

    Президентът на Украйна Янукович ще посети Китай от 3 до 6 декември 2013 година. Очаква се да бъдат подписани нови договори. За нас интерес представляват договорите в аерокосмическата област. Да се надяваме, че ще получим информация за тях.

Китай изгражда втора база за палубни пилоти край Саня

     Китай започнал да изгражда на втора база за палубни пилоти край Саня, остров Хайнан. Тя ще има три ескадрили, като първата от тях ще бъде с учебни JL-9, втората с учебно-бойни J-15S и третата с бойни J-15. Базата по-скоро ще е за поддържане на формата, от пилоти завършили първоначалния курс на тренажора, имитиращ палуба на самолетоносача Ляонин в Хинчен (провинция Ляонин). В момента на летището край Саня има само около 12 самолета JL-9, които са без спирачна кука, но до края на този месец, ще бъдат получени 12 нови самолета, вече със спирачна кука. Няма информация, дали предстои изграждане на трамплин и аерофиниш. Вероятно това ще бъде следващият етап от развитието на базата.
http://www.3d-aircrafts.com/rainbowbear/bwcp/bwds_003s.jpg
    Коментар:
    Преди около месец два самолета JL-9G(бордове 423 и 424) са били забелязани в Иран, вероятно са там за тестове.
    На сателитната снимка долу се вижда вторият учебен полигон за палубни изтребители на 8 километра южно от Xingcheng. Може би аналогично съоръжение ще бъде построено и на Саня, остров Хайнан.

Ирак ще получи първите Ми-28H до края на годината

    Според източник от Ростов на Дон още 4 иракски вертолета минават през заводски изпитания. До края на годината ще бъдат доставени на Ирак най-малко още два Ми-35М и два Ми-28Э първият износ на машини от този тип.
   Първите 4 Ми-35М са получили иракски регистрации от YI-351 до YI-354.

За три дни в Сочи Путин изложи стратегията на Русия за.....

        За три дни в Сочи в края на миналия месец(по две заседания на ден) президентът Путин изложи стратегията на Русия за национална сигурност за следващите 20 години. Такива срещи ще има на всеки 6 месеца и всеки от участниците за периода, който не си е свършил работата ще бъде освобождаван. Присъстваха командващите всички родове войски, главните конструктори на водещи предприятията от ВПК, шефове на основните оръжейни компании и висши държавни чиновници отговарящи за оръжейните държавни поръчки.
       Конкретните задачи за авиацията са завършване на държавните изпитания на Ту-22М3М и започване на серийна модернизация на 2 машини и съответно предаване най-малко на 5 нови модернизирани двигателя за тях. Приключване на държавните изпитания на модернизираните Ту-160М и Ту-95МСМ и изработка на серийни ракети за тях.
     Коментар:
     "Жълт картон" беше показан на Погосян за провала на държавните поръчки на Су-35. Според новата стратегия по-голямо внимание се отделя на модернизацията на стратегическите бомбардировачи, но нищо чудно през юни цвета на картона да е червен.

Невероятен интерес към aeronews.alle.bg

         Днес 1 декември 2013 година имаме нов рекорд. На страницата бяха 38 посетители, от които 22-ма нови от 9 страни, като за първи път посещения имаше от Норвегия и Босна и Херцеговина.

30 години Междувидов център за БЛА в РФ

        На 29 ноември 2013 година на страницата на МО на РФ бе оповестена любопитна информация за Междувидовия център за БЛА на РФ. Той е създаден на 1 декември 1982 година в селището Марциена,  Мадонски район на Латвийската ССР. От 10-и изследователски отдел и учебните подразделения  на Центъра бойно приложение и приучване на летателния състав(ЦБП и ПЛС) на фронтовата авиация и 6-и изследователски отдел и учебни подразделения на ЦБП и ПЛС на  армейската авиация. Към него са предадени 14-и и 275-и отделни изследователско-инструкторски есксадрили от разузнавателни БЛА. От 1994 до 2009 година е бил разположен в г. Егорьевск в Московска област, а в момента се намира в Коломна на 100 километра югоизточно от Москва.
    
До края на 2013 година ще бъдат обучени 800 оператори на БЛА, които служат в ротите с БЛА в четирите военни района на РФ.

ВВС на РФ ще получат партида Су-30СМ до края на тази седмица

       ВВС на РФ ще получат още една партида Су-30СМ до края на тази седмица. Очаква се до края на следващата година в базата в Домна да има две пълни ескадрили от новите самолети.
      Коментар:
      Последните два, които бяха получени на 29 ноември 2013 година, трябваше да пристигнат седмица по-рано. Заради спорове при приемането доставката закъсня. Може и сега да се получи същата история.

Нови договори между Русия и Гърция

  Министърът на отбраната на РФ Сергей Шойгу ще посети Гърция от 2 до 3 декември 2013 година. По време на посещението ще бъдат подписани споразумения да доставка на резерни части на руската военна техника. Ще се проведат и разговори за внос на нова авиационна техника.

Доставки на техника в руските бази

   До края на годината ще постъпят нови вертолети в базите Левашово(Ленинградска област) и Остров (Псковска област). Модернизирани МиГ-31БМ ще постъпят в Хотилово(Тверска област).

ОАО Корпорация "КТРВ" с два пъти повече продукция през 2013

    ОАО "Корпорация" "Тактическое ракетное вооружение" (КТРВ) през тази година ще произведе два пъти повече оръжия в сравнение с 2012 година. По-голямата част от продукцията на корпорацията са оръжия за авиацията ракети и бомби. През следващата година обемът ще нарасне почти в същия размер. Ударение се поставя на високоточното оръжие, включително и за стратегическата бомбардировъчна авиация.
  
За модернизация на заводите на корпорацията до 2020 година ще бъдат дадени 5 милиарда рубли. Тази година 500 милиона от тях получи завод "Радуга".

Русия ще открие своята база в Беларус през декември

      Заместник министърът на отбраната на РФ Анатоли Антонов съобщи, че през декември ще бъде открита новата база на руските ВВС в Белорусия с две звена изтребители Су-27СМ3. Той съобщи, че през декември предстоят крупни доставки за няколко руски бази зад граница.

Емиратската ADCOM Systems ще изнася БЛА за Русия

          На изложението в Дубай е бил сключен предварителен договор за продажба на БЛА от ADCOM Systems на Русия. Компанията се намира в ОАЕ и апаратът, който ще бъде доставен през февруари 2014 се нарича United 40. Може да видите техническите му характеристики, макар, че вече сме ви информирали за него.

http://www.adcom-systems.com/RUS/UAV/YAHBON-United40/Overview.html

Потвърдиха "смъртта" на ОАО «ММП В.В.Чернышев»

          Обединената двигателостроителна компания на РФ се е отказала да спасява ОАО «ММП им. В.В.Чернышева». В резултат на слабата организация предприятието е натрупало дългове за около 21 милиарда рубли при три пъти по-малко годишно производство. Така компанията произвеждаща двигатели РД-33 за МиГ-29 е на път да отиде в историята.

Китай вече има повече палубни изтребители от Русия

      Китай вече има повече палубни летящи изтребители от Русия. В китайският интернет има снимки на седем летящи прототипа J-15(има информация, че са 10) бордове от 551 до 557, два летящи двуместни J-15S(вероятно бордове 561 и 562, а също има информация за още най-малко два произведени прототипа), както и първата серия с бордове от 101 до 112. До края на годината ще бъдат произведени  най-малко още 6(по-сигурно е, че ще са 12). Специалистите посочват цифра между 28 и 34 палубни изтребителя на разположение на флота към 1 април 2014 година, от които 10 прототипи.
   Коментар:
   Интересното е, че повечето от тях са с руски двигатели.

ВВС на Русия ще получат 9 вертолета Ка-226

  Група от специалисти от база Сокол на руските ВВС започна в Кумертау, приемането на 9 нови машини Ка-226. До края на годината те ще пристигнат в базата, където вече има 16 вертолета от този тип.
   Коментар:
   Не е ясно още в бъдеще, къде ще се произвежда Ка-226. Според предпоследните сведения, това ще става в Улан Уде. От завод Прогрес също искат да вземат производството след неуспеха на Ми-34.

Китай има Ту-160, Ту-95МС и Ту-22М3

      Вече е 100% сигурно, че Китай е закупил цели и нарязани стратегически бомбардировачи Ту-160, Ту-95 и Ту-22М3 от Украйна. Не е известно, преди колко време е станало това. В момента компания базирана в Швейцария предлага символа на "Студената война" Ту-95 за  5 милиона долара. Машините са на Украйна. Страната получи по наследство 23 Ту-95МС, един Ту-95К и един Ту-95М, а също 19 Ту-160 и 18 Ту-22М.  През 1999 година Русия получи 8 Ту-160 и през февруари 2000 година още 11 Ту-95МС и 600 ракети за тях в замяна на украинския дълг. От останалите в Украйна 14 машини,  един Ту-95МС борд 01 е музеен експонат в Полтава.  
Коментар:

     Има абсолютно сигурни доказателства, че Китай с помощта на Украйна е произвел един силно модернизиран прототип на
Ту-95МС. Украинците са доставили 6 двигателя Д-27 за тестове в Китай.

Янукович посети водещия Сианский авиационен завод

     По време на посещението си в Китай започнало вчера, Янукович посети Сианский авиационен завод. Предприятието е изградено през 50-те години на миналия век и от 1958 година в него започват да се сглобяват съветските бомбардировачи Ту-16 (под обозначение H-6). Сред прекратяване на доставките на комплекти от СССР,  през 1968 година Китай започва да произвежда копие на самолета. От 1982 година започва производство и на копие на Ан-24 (Y-7). Преди няколко години с помощта на Украйна в авиозавода започна разработката на тежкия транспортен самолет Y-20. Посещението на Янукович се свързва и с голямата група украински специалисти, които работят там.

Руските ВВС се подготвят за приемането на Су-35С

   Според съобщения от МО на РФ първата група руски пилоти е започнала обучение за Су-35С в държавния център в Липецк. Всеки един от тях има повече от 1000 полетни часа и е усвоил по няколко типа самолети. Особено внимание се отделя на двигателите, които са с управляем вектор на тягата и изискват нов подход при обучението, за да може пилотът да използва пълните възможности на изтребителя. За това ще бъдат включени повече от обикновено полетни часове в преквалификацията.
   При обучение на пилотите се ползват новите тренажори за Су-35С, които осигуряват по-бързото и качествено усвояване на самолета.

Ангола ще купи испанския самолетоносач R 11 Principe de Asturias?

      Според статия(клик!) на страница elconfidencialdigita Ангола ще купи испанския самолетоносач R 11 Principe de Asturias. Корабът е пуснат на вода на 8 октомври 1979 година и е предаден за изпитания на флота на САЩ на 22 май 1982 година с името "Almirante Carrero Blanco". Замислен е, като лек самолетоносач за изтребители с вертикално кацане. Претърпява няколко модернизации по нереализираната американска програма Sea Control Ship (SCS), като му е монтиран допълнително и трамплин. Продаден е на Испания на 30 май 1088 година. През май 2012 година е обявен за продажба, а през февруари тази година беше свален от въоръжение и разоръжен. В хангарите на кораба могат да се съберат 17 машини и за още 12 има място на палубата. Стандартната конфигурация е 12 "AV-8B Harrier II Bravo", 6 "Sikorsky Sea King SH-3H", 4 "Agusta AB-212" и 2 "Sikorsky SH-3 AEW (Airborne Early Warning)". Водоизместването му е 16 700 тона при пълно натоварване, а размерите му са: дължина 196 метра, 24 метра ширина и около 9,5 метра газене. Максималната му скорост е около 50 километра в час и се осигурява от два General Electric LM2500+ gas turbines in COGAG монтирани от испанците след 1995 година.
   Коментар:
   Специалистите оценяват работите по кораба на 400 милиона евро. Испания е предложила на Ангола още кораби в добавка, към сделката фрегата F 32 Diana (тип Descubierta), патрулния кораб P 61 Chilreu, катер Р 27 Izaro (тип Anaga) и десантен кораб L 42 Pizarro (бивш LST 1196 Harlan County тип Newport).
    Ангола е водила консултации и с други страни за палубни самолети. Корабът всъщност ще навърши през следващата година 35 години, от както е пуснат на вода и според специалистите, може да се използва още 15-20 години след ремонта.

Първи тестове на китайската противокорабна ракета YJ-12 от H-6G

  В началото на тази година се появиха първите снимки на китайската противокорабна ракета YJ-12. В края на годината отново нови снимки, вече окачена на един от прототипите на китайския бомбардировач Xian H-6G борд 872. Освен от него, тя ще се ползва и от бомбардировача Xian H-6G и изтребителите J-15 и J-16.

Китай започна презареждане на KJ-2000

   Китай започна презареждане във въздуха на самолети за далечно радиолокационно откриване KJ-2000. Те вероятно се зареждат от самолети цистерни Ил-76, внесени от чужбина или приспособени в Китай. При първите презареждания се използваха и пакистански танкери.

Як-130 или JL-10?

  Ангола е пред избор руския Як-130 или китайския JL-10? Скоро очаквам да научим и отговора на въпроса. Веста, че ще бъдат закупени бившите индийски Су-30К, като че ли определя, какъв ще бъде избора на страната.

ЮВО на РФ получи повече от 20 нови машини през 2013

     Днес 5 декември 2013 година беше съобщено, че ЮВО на РФ е получил повече от 20 нови машини през 2013 година. Сред тях са Ми-8АМТШ "Терминатор",  Ми-35М,  Ми-28Н "Ночной охотник",  Су-34 и един Л-410.
   През следващата година ще продължат доставките на вертолетите Ми-8 АМТШ, МИ-28Н, МИ-35 и МИ-26Т, както и  самолети Су-35С, Су-34, Су-30М2 и Су-27СМ.
    Коментар:
    Чудя се, защо руснаците не се хвалят, че ще бъдат доставени новите 4 МиГ-29К в центъра на флота в Ейск?
    Другото интересно в съобщението е за самолетите Су-35С, Су-34, Су-30М2 и С-27СМ. За Су-34 означава, че ще започне доставката на разузнавателен вариант(вероятно два самолета за тестове), ако съобщението, не е грешно. Нещо, което се случва често в последните години, не знам по какви причини.
    Тази година са модернизирани най-малко 2 Су-27 до СМ3, за нови няма информация, но това не значи, че не са произведени. При затягане на доставките на Су-35 и ПАК ФА нормално е да бъдат модернизирани Су-27.
     Имам подозрения, че Су-33 се модернизира до някакъв вариант СМ3.

Виетнам е помолил Индия за BrahMos

   След като на няколко пъти Виетнам проявяваше интерес към ракетите BrahMos, преди 3 дни по време на посещението на генералния секретар на Виетнамската комунистическа партия Nguyen Phu Trong в Индия, страната е помолила за доставки. В момента се разработва подобна руско-виетнамска ракета "Уран"(договорът беше подписан 20 октомври 2010 година), но се предполага, че тя ще бъде готова за серийно производство след 2-3 години. На срещите е било обсъдено и предаване на индийският опит в експлоатацията на руските самолети Су-30МКИ.

ВВС на Германия получиха 400-я Eurofighter Typhoon

         Церемонията по предаването на 400-я изтребител Eurofighter Typhoon се състоя вчера 4 декември 2013 година в центъра на Cassidian в Manching, Германия. Това е 112-та машина от този тип, която страната получава. Както е известно изтребителите Eurofighter Typhoon се намират на въоръжение в още 6 държави.
        Коментар:
        В Европейския съюз все по-често се чуват гласове за единна европейска програма за изтребител от следващо поколение. Според политици не е икономически изгодно да се произвеждат няколко изтребителя. Така се разпиляват средства и разработките не са необходимото ниво.
       Нашето мнение, че кризата ще застави европейските производители да се обединят. До колко ще бъде успешно и дали ще може да бъде ликвидирана преднината на Ф-35, вече се съмняваме.

Южна Корея ще получи 14 употребявани хеликоптера CH-47D

     Американската DSCA е уведомила Конгреса за възможността да продаде на Южна Корея 14 употребявани транспортни хеликоптера Boeing CH-47D Chinook и 5 допълнителни двигателя Honeywell за тях за 151 милиона долара по програмата Чудестранни военни продажби(FMS) от началото на януари 2014 година. Доставките ще зависят от постъпленията на нови машини от същия тип в САЩ. Те се намират на територията на Южна Корея и пренадлежат на американската армия. Няма да бъдат доставени нови хеликоптери от този вид за американските части в Южна Корея. Това ще позволи да се икономисат около 13,4 милиона долара необходими за връщането им в САЩ. Допълнително ще бъдат доставени и 5 двигатели T55-GA-714A за Южна Корея, които сега се намират в американската база Camp Humphreys в страната.

    Съгласно информация от Boeing към момента армията Южна Корея разполага с 23 CH-47D/DLR, а ВВС с 5 машини
HH-47D във вариант за търсене и спасяване.

    Коментар:

    Според появилите се по-рано съобщения, част от машините ще бъдат за флота въпреки, че този вид хеликоптери не са предназначени за това.

ОАК обяви военните поръчки за последните две тримесечия

        Обединената авиостроителна компания на Русия обяви военните поръчки за последните две тримесечия. Към 30.06.2013 година поръчките за военни самолети са били 256 броя н стойност 501553 милиона рубли(15,161 милиарда долара) или 46,6% от цялата сума на поръчани самолети, а на 30.09.2013 година самолетите са вече 278 броя на стойност 602719 милиона рубли(18,219 милиарда долара), което представлява 44,1% от цялата сума на поръчани самолети, като увеличението само за военните самолети е 20,17%.

       Коментар:

       Разликата в цифрите за доставените самолети е 3,058 милиарда долара, а в бройките 22 самолета или средно по 139 милиона долара за самолет или около 4,6 милиарада рубли. Това говори, че са поръчани 22 големи самолета. Вероятен поръчител е Китай и може би заявката е за 22 нови Ил-76 с възможности за конвертиране в цистерни. Няма официално обявена информация за такава сделка. Министерството на отбрана на Русия закупи скоро(4 октоври 2012 година) 39 нови Ил-76, като заплати за всеки от тях по 3,6 милиарада рубли.

      Ние вече ви информирахме за подобна сделка. Възможно е два от самолетите да са Ан-124 от заводския задел, скоро ще разберем това. Тогава цената на един Ан-124 излиза около 10 милиарда рубли(около 300 милиона долара) и 20 Ил-76 по около 4 милиарда рубли.

     Към 30 юни 2013 година

- Договор за 92 бомбардировача Су-34 за руските ВВС

- Договор за 48 изтребителя Су-35С за руските ВВС

- Договори за 60 изтребителя Су-30СМ за руските ВВС

- Договор за 24 изтребителя МиГ-29К за руските ВМС

- Договор за 16 изтребителя Су-30М3 за руските ВВС

Общо по горните договори 240 машини или остават още 16, част от които са прототипи платени от МО на РФ и няколко самолета за чужбина

   Към 30 септември 2013 година

- Договор за 22 самолета(от неизвестен тип) за 3,058 милиарда долара от неизвестен възложител

По наши сведения между 30 юни и 30 септември не са предавани самолети.

Китайския износ на авиотехника надмина 1 милиард долара

    За първи път тази година китайският износ на авиотехника надмина 1 милиард долара. Китай е изнесъл повече от 100 вертолета, самолета и комплекти, а също оръжия и резервни части за тях. Машините са главно за военни цели или с двойно предназначение. Общият им брой от 1979 година(когато е изнесен първия китайски изтребител) до края на 2013 година ще достигне 1900-2000 единици.
   С интерес ще очакваме официалната информация, ако изобщо се появи такава.

Китай отбеляза първи резултати в двигателостроенето

        През тази година година Китай отбеляза първи положителни резултати в двигателостроенето. Китайските двигатели за новия изтребител J-16 достигнаха ресурс до основен ремонт 350-400 часа, което е два пъти по-малко от актуалната руска разработка за Су-35. От ОДК съобщиха, че ресурса на произвежданите в момента двигателите е 750-800 часа. Те ще бъдат монтирани на първите серийни Су-35С, които ще бъдат доставени на полк до края на 2013 година. Работи се по удължаване на ресурса.
        Значителен успех на китайците, на фона на ресурса от 120-130 часа съобщен преди две година за изтребителите J-11В или увеличението е три пъти. Принос в това май имат украинците.
        Коментар:
        Наскоро се появи информация за бракуване на първите руски самолети Су-27. Първоначално неофициално беше съобщено, че те са били във въздуха по 220-230 часа годишно. После стана ясно, че за Су-27 часове са над 320-350 годишно, а за Су-27УБ над 400 часа. Трябва още веднъж да съобщим, че значителен брой от Су-27УБ бяха загубени. Интересно е, че в Китай са взели решение за бракуване на всички Су-27 от първия договор с Русия, които имат над 8000 часа във въздуха, а за Су-27УБК ресурсът след основен ремонт е удължен с още 2000 часа. Обяснението е, че има недостиг на учебни машини.
       Справка:
       Китай получава по първия договор 12 Су-27 (8 Су-27СК и 4 Су-27УБК), които прелитат от завода-производител през Монголия в края на 1991 година. Следващите 12 Су-27СК плюс подарък 2 Су-27УБК(за тях има слух, че заместват два загубени за година от първата доставка) прелитат на 8 ноември 1992 година. От първите 26 доставени машини според непотвърдена информация, в частите на НОАК се намират сега по-малко от 8 Су-27СК и 1-2 Су-27УБК.
      През април 1996 г. по втория договор са получени 4 Су-27СК и 6 Су-27УБК и през юли същата година още 14 Су-27СК.
       Третият договор е подписан на 3 декември 1999 г. за доставка 28 Су-27УБК. Първите 4 машини са доставени от ИАПО в Центъра за подготовка на пилоти на Китай на 15 декември 2000 година. След седмица(21 декември) са доставени още 4 самолета. Останалите 20 са доставени до септември 2002 година или общо по трите договора са доставени 36 Су-27СК и 40 Су-27УБК.

Алжир купи 6 руски вертолета Ми-26Т2

        В момента ВВС на страната разполагат с Ми-6 (2 единици), Ми-4 (4), Ми-2 (28), Ми-8 (47), Ми-171 (42) и Ка-32 (5). Производството на 6-те вертолета ще започне през 2014 година. Към договора са още закупуването на 42 вертолета Ми-28Н и модернизация плюс ремонт на 39 Ми-8АМТШ(Ми-171Ш). Общата сума на договора е 2,7 милиарда долара и за него се говореше още през лятото без да се споменава страната.
      Коментар:
      Очевидно в Росвертол се извършва голяма модернизация на производствените линии. Сега капацитета е 14-16 хеликоптера годишно
Ми-28Ни трябва да нарастне повече от два пъти през 2014 година за бъдат изпълни поетите договори.

Китайската авиогрупа

   Пет направления по който Китай ще работи по своите самолетоносачи
   1. Повишаване на автономността на плаването.(сега е ограничена до 45 дни)
   2. Създаване на БЛА за самолетоносачите.
   3. Повишаване на характеристиките на палубните изтребители J-15, които все още изостават от американските F/A-18E/F в оръжията и електронните системи.
   4. Нова система за ранно откриване, сега използваните руски вертолети Ка-31 отстъпват на
E-2 «Хокай».
   5. Повишаване характеристиките и качествата на съпътстващите съдове от авиогрупата.

   Авиотехника на групата
   Засега са забелязани палубни изтребители на самолетоносача с бордови номера 101 и 103.
   Хеликоптери за борба с подводници имат номера 2ХХ, а за търсене и спасяване 3ХХ(
Z-9 S&R борд 371). Това показва, че машините на авионосеца ще имат нови регистрации и ще ползват само от него.
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.